Fortsätt till huvudinnehåll

Spatchcock turkey på grillen!

Efter något år med utebliven kalkonmiddag tänkte jag och Maria sparka liv i denna välsmakande tradition. Det ÄR mycket jobb och planering med att hålla ett sällskap på ca 15 personer mätta och belåtna. Jag har full förståelse till dem som pausar traditionen.

Som sagt. Kalkon alltså. För mig är det då självklart att köra den ute på grillen. Det är inte lika självklart för min trolovade. För att råda bot på denna lilla fnurra så beslutade vi helt sonika att tillaga två kalkoner. En lite större i ugnen och en lite mindre som jag fick "leka" med ute på grillen.

Maria körde på med stekpåse, massor av fyllning och kryddor av olika slag.


Marias kalkon visade sig bli helt fantastisk. Allt göttigt stannar i stekpåsen och det finns ingen som fixar godare sås än Maria. Att Maria skulle lyckas med sin kalkon var väl ingen överraskning. Frågan de flesta ställde sig var hur jag skulle lyckas med min! Det var inte en lika självklar succé.

Jag vill redan nu varna känsliga läsare. Det kommer ett bisarrt foto lite längre fram.


Mitt bidrag till kalkonmiddagen blev en Spatchcock Turkey. Jag vet inte hur det översätts på svenska men "överkörd" kanske passar i detta fallet.

Man klipper helt enkelt bort ryggraden, vänder fågeln om och trycker så att bröstbenet knäcks. Fågeln blir platt och du får en jämnare och snabbare tillagning.Detta groteska ingrepp gjorde jag kvällen innan. Pippin fick vila, ej täckt, med lite salt över natten i kylen. Detta för skinnet ska torka lite och bli krispigt.


Dagen D måste grillen göras iordning. Jag valde att köra med min klotgrill. Kalkonen ska ju grillas indirekt och det är ingen gråsparv direkt. Här nedan kan ni se min setup!Temperaturen i grillen ska ligga på ca 175°. Jag lade även på några chunks av äppleträ för lite härlig röksmak. I med termometern i bröstet, salta, peppra och släng på pippin. Nu väntar vi på att termometern ska visa 74°.Ta daa! Underbar färg, krispigt skinn och härlig mild röksmak. Jag tänker absolut köra detta igen. Man kan ju även grilla kyckling på detta vis.

               
Detta var del 2 i min triologi om det som grillades under Julen 2016. Den sista delen kommer inom kort och som en liten teaser kan jag nämna: Kamado, bacon och himmelska champinjoner.

Mvh Ade!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Låna och lev, eller spara och dö?

Varför är det så viktigt för vissa att husvagnen är kontant betald? Om 11 år så är min nya vagn också betald. Visserligen inte kontant men jag har slitit och släpat för pengarna lika hårt som den som sparat.
Jag har inte haft möjlighet att spara tusentals kronor varje månad för att kunna köpa den vagnen vi ville ha innan barnen var födda. Det är först nu som ekonomin har stabiliserats och möjligheten finns. Något sent med tanke på att endast två barn bor kvar hemma och en av dem är 17 och måttligt intresserad av att följa med. Men dottern på nio är överförtjust! Hon har en väska packad “stand by” i fall att. Det är så verkligheten ser ut iallafall.
Om jag skulle börja spara pengar till husvagn i detta nu, när den gröna kvisten växer sig allt starkare, så hade ju även min dotter flytt fältet när tiden var inne för att hämta vagnen. Jag hade närmat mig 60 och husbil kanske hade varit ett bättre alternativ. Men då hade jag nog fått spara ett årtionde till och endast mina barnbarn hade fått …

Är vi alla alkoholister?

Det märks att det är helg. För mig är det tröttheten som slår till. Jag är alltid tröttare på fredag eftermiddag än någon annan dag. Piggast är jag naturligtvis på måndag morgon. Jag tillhör ju den lilla skara som verkligen vilar under helgen.
Mina sociala flöden svämmar över av bilder på fulla vinglas, kylskåp fyllda med “fulöl”. Stämningen är hög.

Män postar bilder på tända grillar med fokus på en öppnad burk öl av den importerade sorten. Till denna grillbild finns en text där det beskrivs hur viktig den där ölen är. 

Kvinnor postar bilder där de tillsammans med väninnor håller upp välfyllda vinglas. Även till dessa bilder på kvinnor i yngre medelåldern finns det en text som går ut på att det ska drickas vin och det är det som är viktigt för att verkligen ha kul.

Husvagnsägarna är helt i extas. Äntligen ska de ut på premiärturen till deras favoritcamping. Här hade det kunnat postats vackra vyer på omgivningarna men istället ser vi ett foto inifrån ett skumt förtält. På bordet står en…

Storsnigel has left the building.

Förr eller senare händer det. Barnen växer upp till små vuxna individer som får ta körkort, rösta i riksdagsvalet och förhoppningsvis skaffar de ett jobb efter avslutad skolgång. Många av dessa nya vuxna längtar till att få klara sig på egen hand och skaffar ett eget litet skyffe och där är enligt mig mitt jobb som uppfostrande förälder finito. My job is done! Att som ung vuxen fortsätta att parasitera på sina hårt arbetande föräldrar kan i längden vara ödesdigert för kaxiga, vuxna wannabies som tror sig veta allt om världen bara för att de har stått på ett studentflak som har åkt två varv runt torget. Risken är stor att dessa i sinom tid blir utsparkade.
Storsnigel tillhör de som tog chansen att starta ett eget liv i egen bostad så fort studentmössan hamnade på hatthyllan. En liten stuga på landet med allt som behövs. Ca 15 minuter från stan.
Jag är inte ledsen. Jag är glad för hans skull. Han ligger inte längre i startgroparna. Startskottet har gått och han är mitt inne i loppet.
Sakn…