Fortsätt till huvudinnehåll

Grilla med snakemetoden!

Det är många som höjer på ögonbrynen när jag säger att jag ska grilla stora köttstycken på grillen. 
Hur fan gör du det?
Bränner du inte köttet?
Det går väl inte!
För många är ”att grilla” en plåtburk med tre ben, en påse kol och 1 liter tändvätska. På detta slänger man någon färdigmarinerad kotlett eller flintastek.  Men sanningen är att det finns många metoder att använda sig av. Det viktigaste är att ha ett lock till grillen. Med locket förvandlar du din grill till en ugn. 
Den vanligaste och mest kända måste vara ”direkt”. Du grillar korv, tunna kotletter med mera direkt över glöden. Med metoden ”indirekt” så öppnar sig en helt ny värld för den nyfikne. Köttet ligger vid sidan av glöden. Det enklaste är att ha en så kallad brikettkorg. Då koncentrerar du glöden till en liten yta som värmer upp grillen. Locket ser till att värmen håller sig inne. Fläskfilé, skinkstek, potatisgratäng, bakverk, pajer mm. Det är endast fantasin som sätter gränser. 
Idag körde jag en hel Julskinka på knappa 3 kilo i min weber. Den absolut bästa metoden för detta är ”snakemetoden”. Det innebär att du lägger briketter som en orm i kanten på eldgallret. Du tänder i ena änden och glöden kommer att vandra runt. Längden på ormen reglerar tiden och mängden briketter i ormen (tjockleken) reglerar temperatur. 

Jag lade ca halva ringen och tre briketter tjock. Grillen håller en stadig temperatur på ca 120 grader i 6-7 timmar. Det enda du behöver göra är att följa med med spjället i locket. Det ska vara så långt bort från härden som möjligt. 
Busenkelt!

En aluminiumform med vatten ökar fuktigheten och samlar upp dropp. Tänk på att hälla i kokhett vatten. Annars tar det längre tid för grillen att komma upp i rätt temperatur. Nu är det bara att slänga på det du har tänkt njuta av. Man kan även lägga på rökspån. Smaken är som baken. 

Såja! Ca 5 timmar senare har min måltemperatur på 70 grader uppnåtts. Jag har inte rört skinkan. Det enda jag har gjort är att ha lättat lite på locket för att se var glöden befinner sig och vridit locket så spjället är så långt bort från glöden som möjligt. Som ni ser så finns det lite briketter kvar så ett par timmar till glöder det. 

Nu får den vila och svalna ett tag innan det är dags för griljering. I morgon ska jag låna en skärmaskin och skära tunna skivor som fryses in till smörgåspålägg. 
Japp! Hoppas att ni testar denna metoden. Det är superenkelt och det kräver ingen större passning. 
Grill on!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Låna och lev, eller spara och dö?

Varför är det så viktigt för vissa att husvagnen är kontant betald? Om 11 år så är min nya vagn också betald. Visserligen inte kontant men jag har slitit och släpat för pengarna lika hårt som den som sparat.
Jag har inte haft möjlighet att spara tusentals kronor varje månad för att kunna köpa den vagnen vi ville ha innan barnen var födda. Det är först nu som ekonomin har stabiliserats och möjligheten finns. Något sent med tanke på att endast två barn bor kvar hemma och en av dem är 17 och måttligt intresserad av att följa med. Men dottern på nio är överförtjust! Hon har en väska packad “stand by” i fall att. Det är så verkligheten ser ut iallafall.
Om jag skulle börja spara pengar till husvagn i detta nu, när den gröna kvisten växer sig allt starkare, så hade ju även min dotter flytt fältet när tiden var inne för att hämta vagnen. Jag hade närmat mig 60 och husbil kanske hade varit ett bättre alternativ. Men då hade jag nog fått spara ett årtionde till och endast mina barnbarn hade fått …

Är vi alla alkoholister?

Det märks att det är helg. För mig är det tröttheten som slår till. Jag är alltid tröttare på fredag eftermiddag än någon annan dag. Piggast är jag naturligtvis på måndag morgon. Jag tillhör ju den lilla skara som verkligen vilar under helgen.
Mina sociala flöden svämmar över av bilder på fulla vinglas, kylskåp fyllda med “fulöl”. Stämningen är hög.

Män postar bilder på tända grillar med fokus på en öppnad burk öl av den importerade sorten. Till denna grillbild finns en text där det beskrivs hur viktig den där ölen är. 

Kvinnor postar bilder där de tillsammans med väninnor håller upp välfyllda vinglas. Även till dessa bilder på kvinnor i yngre medelåldern finns det en text som går ut på att det ska drickas vin och det är det som är viktigt för att verkligen ha kul.

Husvagnsägarna är helt i extas. Äntligen ska de ut på premiärturen till deras favoritcamping. Här hade det kunnat postats vackra vyer på omgivningarna men istället ser vi ett foto inifrån ett skumt förtält. På bordet står en…

Storsnigel has left the building.

Förr eller senare händer det. Barnen växer upp till små vuxna individer som får ta körkort, rösta i riksdagsvalet och förhoppningsvis skaffar de ett jobb efter avslutad skolgång. Många av dessa nya vuxna längtar till att få klara sig på egen hand och skaffar ett eget litet skyffe och där är enligt mig mitt jobb som uppfostrande förälder finito. My job is done! Att som ung vuxen fortsätta att parasitera på sina hårt arbetande föräldrar kan i längden vara ödesdigert för kaxiga, vuxna wannabies som tror sig veta allt om världen bara för att de har stått på ett studentflak som har åkt två varv runt torget. Risken är stor att dessa i sinom tid blir utsparkade.
Storsnigel tillhör de som tog chansen att starta ett eget liv i egen bostad så fort studentmössan hamnade på hatthyllan. En liten stuga på landet med allt som behövs. Ca 15 minuter från stan.
Jag är inte ledsen. Jag är glad för hans skull. Han ligger inte längre i startgroparna. Startskottet har gått och han är mitt inne i loppet.
Sakn…