fredag 9 maj 2014

Fyll era liv med det som är viktigt!

Läste en tänkvärd liten historia. Jag tycker att innebörden är riktigt bra! Tänk på era nära och kära!

En professor stod inför sin filosofiklass och hade vissa objekt framför sig. När klassen började, plockade han upp en mycket stor och tom majonnäsburk och började fylla den med golfbollar. Sedan frågade han studenterna om burken var full. De kom överens om att det var den.

Professorn plockade upp en låda med småsten och hällde dem i burken. Han skakade burken lätt. Småstenen rullade in i de öppna områdena mellan golfbollarna. Han frågade sedan eleverna igen om burken var full. De kom överens om det var den. Sedan plockade professorn upp en låda med sand och hällde det i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp allt annat. Han frågade igen om burken var full. Eleverna svarade med ett enhälligt "ja."

Professor tog sedan upp två öl som stod under bordet och hällde hela innehållet i burken. Effektivt fyllde ölet det tomma utrymmet mellan sanden. Studenterna skrattade...

"Nu", sade professorn när skrattet klingat av, "Jag vill att ni ska tänka er att denna burk representerar era liv. Golfbollar är viktiga saker –-din familj, dina barn, din hälsa, dina vänner och dina favoritpassioner –- och om allt annat var borttappad och endast de återstod, skulle ditt liv fortfarande vara fullt. Stenarna är andra saker som är viktiga som ditt jobb, ditt hus och din bil... Sanden är allt annat –-de små sakerna.

"Om du lägger sanden i burken först," fortsatte han, "finns det inget utrymme för småsten eller golfbollar. Detsamma gäller för liv.

Om du spenderar all din tid och energi på små saker kommer du aldrig ha utrymme för de saker som är viktiga för dig.

Uppmärksamma det som är avgörande för din lycka.

Spendera tid med dina barn. Spendera tid med dina föräldrar. Besök med mor-och farföräldrar. Ta din make ut på middag. Det kommer alltid finnas tid att städa och klippa gräsmattan.

Ta hand om golfbollar först –-de saker som verkligen betyder något. Det gäller att prioritera. Resten är bara sand.

En av eleverna upp sin hand och frågade vad öl representerade. Professorn log och sa, "Jag är glad att du frågar." Ölet visar bara att oavsett hur fullt ditt liv kan verka, finns det alltid utrymme för ett par öl med en vän. 
(Okänd författare)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar